FORGOT YOUR DETAILS?

Vivid Audio

by / Monday, 08 January 2018 / Published in vijesti

Vivid Audio u distribuciji Audio Dream-a.
Vivid Audio je bilo potrebno samo nekoliko godina da uspostave svoju vodeću poziciju na tržištu audio opreme visokih performansi. Prateći svoj prvi i uspešni dizajn, stvorili su Giya liniju zvučnika, koja je ime dobila po Zulu plemenskom plesu. Giya opseg zvučnika je jedan od najboljih, ali naravno, i najskupljih na svetu. Jedinstveno dizajnirani zvučnici definisani su dokazanim principima akustike. Njihov jedinstveni oblik smanjuje nesavršenosti reprodukcije zvuka na nivo koji proizvodi savršenu jasnoću i čistoću. Cena ovih zvučnika visokog kvaliteta i pomalo ekstravagantnog oblika je od 8.000 do 90.000 Eur-a

Možda to nije najpredvidljivija mjesta za takvu pojavu, ali posljednjih nekoliko godina, u predgrađu Durbana, nešto izvanredno dobiva oblik. Rođen iz entuzijazma i vožnje južnoafričkih i britanskih inženjera, nova snaga u high-end zvuku tiho je izgradila najnovije tehnologije u niz svjetskih zvučnika. Gotovo svaki dio svakog Vivid Audio modela je jedinstven i ne može se naći u bilo kojem drugom zvučniku. Nijedan se element ne uzima zdravo za gotovo; inovacije i nove metode analize koriste se za izdvajanje najviših razina izvedbe iz svake komponente.

Philip Guttentag, koji je predvodio proizvodni pogon u Durbanu, prvi je imao inspiraciju za stvaranje visokokvalitetnih zvučnika još od 2000. godine nedugo prije sastanka s Robertom Trunzom, bivšim predsjednikom B & W-a. Robert je predložio pozvati nekog od njegovih starih poznanika da se pridruže timu.

Sa sjedištem u Engleskoj u Brightonu, Laurence Dickie imao je ime za sebe kao izumitelja B & W Matrixa i dizajnera svojeg Nautilus ™, kao i Turbosound Polyhorn ™ i Dendritic rog sistemaa za profesionalne zvučnike. Još uvijek puna ideja za poboljšanja za praćenje zvučnika Dickie je uspio donijeti mnoštvo inovacija u novu firmu.

Ako postoji središnji princip Dickieove filozofije dizajna zvučnika, to je nastojati se osloboditi od rezonancije i refleksije. Rezonance su proizvod strukturnih ili akustičkih sistema gdje pohranjena energija može oscilirati. Razmišljanje je uzrokovano oštrim promjenama putanja zvuka. Vrlo često razlika između dva učinka je zamagljena, a rezultat je nepravilan frekvencijski odziv i razmazivanje zvuka.

Naš osjećaj sluha je evoluirao da ima zapanjujuću osjetljivost na te učinke kao pitanje preživljavanja. Postoje mnoge situacije u kojima su vitalne informacije nevidljive i moramo se oslanjati na naš osjećaj sluha. Za naše pretke ovo slušna oštrina je, sasvim doslovno, stvar života i smrti. Prisutnost rezonancija ili refleksija u zvučniku je ono što određuje ‘zvučni potpis’ tog zvučnika, a za Vivid Audio krajnji je cilj pomoći jasnoći slušanja smanjujući ove učinke na zanemarivu razinu.

Leave a Reply

TOP